Как да изберете небулайзер?

инхалации

Сигурно се чували за небулайзер. Когато говорим за инхалатори много от вас са наясно, че те биват няколко вида. Съобразно спецификата и начина на разпръскване на физиологичния разтвор или препарата в бронхите методите на инхалация се осъществяват по няколко начина. Един от тях е така известния небулайзер. Уреда се състои от няколко основни елемента – маска, мущук, свързващ маркуч, компресор или ултразвук. Какво е необходимо да имате предвид при покупка, ако детето ви често боледува е се налага да правите инхалации? Предстои да ви запознаем с основните параметри и особености на тези апарати с цел да вземете наистина правилно за здравето на семейството ви решение.

Какви видове са познати?

За да можете да разграничите начина на действие на небулайзерите е необходимо да се запознаете с основните два вида, които се предлагат в аптечната мрежа. Това са:

  • Ултразвуков;
  • Компресорен.

Ако се чудите каква е разликата между двата вида ще споделим, че става въпрос за уреди, които имат различен източник т.е. технологията, която използват е при ултразвуковите е високочестотна вибрация на пезоелектрически кристали, а при компресорните се генерира сгъстен въздух.

Определено формулата за лечение за разпрашаване на разтвора има за цел той да достигне максимално бързо до белите дробове. Когато обаче избирате единия или другия вариант е добре да бъдете наясно със средния размер на частиците аерозол, които проникват в тялото. За да достига безпрепятствено до целевия участък е желателно да не бъде по-малък от 5 мкм. От значение разбира се е също така и скоростта на работния газ. Препоръчително е да бъде не по-малък от 4 л/мин.

За да може небулайзера да се използва от цялото семейство изберете такъв, който разполага с различни видове разпрашители. Така в зависимост от ситуацията и дали има нужда от инхалация за дете или възрастен можете да приложите съответния подходящ накрайник.

Ограничения за използване на небулайзер

небулайзер

Навярно сте се запознали с методите за прилагане на инхалации при деца и възрастни. Наистина е особено важно да имате предвид, че когато сте изложени на риск от респираторни заболявания е много важно да не отлагате стартирането на лечение. Именно инхалациите на време са тези, които подпомагат овладяването на инфекцията дори с използване на обикновен физиологичен разтвор.

Според индивидуалните нужди и специфика на заболяването е необходимо да бъде използван съответния аерозол както и вид разпрашител, който да улесни проникването на лекарството до белите дробове. Що се отнася до някои ограничения, които са характерни за този тип уреди то имайте предвид, че:

  • Небулайзера се използва за деца над 3 годишна възраст;
  • Задължително е в комплекта да има маска за деца и възрастни;
  • Препоръчително е да изберете вариант с назален душ, който е изключително практичен и спомага за почистването на носната кухина;
  • Обърнете внимание на вида препарати и медикаменти, с които апарата може да работи.

Инхалациите са методи за лечение, които спестяват редица главоболия. Затова необходимостта от надежден уред би ви гарантира успешно лечение и овладяване на заболяването още в неговия начален стадий.

Характеристики

И компресорните и ултразвуковите небулайзери се характеризират с това, че са много леки и компактни. Това позволява дори при пътуване да ги носите с вас за да сте подготвени за евентуални проблеми, които биха могли да възникнат. Основната информация в описанието на продукта може да се окаже решаващо за да инвестирате в един или друг вариант. А онези, които определено е добре да вземете под внимание са:

  • Ниско ниво на шум;
  • Лесно зареждане;
  • Разполага с пълна окомплектовка, подходяща за прилагане на инхалации за цялото семейство;
  • Поносима цена.

Определено има защо да се възползвате от тези средства за инхалация. С тях можете да си гарантирате бързо оздравяване и овладяване на заболявания, свързани с дихателните пътища.