Какво е нужно да имате предвид при покупка на пелетен котел за парно отопление

Няма никакво съмнение, че отоплението на парно е в пъти по-рентабилно за имота ви. Реално с едни и същи разходи захранвате цялата инсталация и тя разпространява топлината с помощта на радиаторите. За да бъде ефективна отоплителната система обаче са нужни предварителни изчисления, професионални съвети и насоки за това кой тип уред би бил оптимално приложим. Популярността през последното десетилетие на пелетните котли за отопление и парно отбеляза своя връх. Причините се дължат както на това, че пелетите са едни от най-икономичните и екологични енергийни ресурси така и поради това, че употребата на котлите е невероятно лесна и създаваща удобство на домакинството. Именно провокирани от този повишен интерес днес решихме да ви разкажем малко повече за котлите на пелети и техните особености.

За да бъде икономично и ефективно

Вземането на решение за покупка на пелетни котли за отопление и парно не бива да бъде водено само и единствено от емоционалните ви нагласи. За да се сдобиете с подходящия уред е необходимо да бъде извършено правилно оразмеряване на мощността, която ви е необходима за да се захрани системата с топлина както и да осигури топла вода за битови нужди. Не всеки котел се оказва приложим спрямо особеностите на вашия имот, така че е задължително да преминете през етапа, който да определи неговата мощност.

Освен определянето на мощността ето още какви акценти е нужно предварително да бъдат обмислени:

  • Марка на пелетния котел

Търговците предлагат доста иновативни решения за български, хърватски, чешки, италиански, турски котли на пелети. Пелетите и отоплението с вози екологичен продукт определено са доста интересни, което показва защо и производителите на такива уреди също не са малко;

  • Съобразяване с характеристиките на сградата
Пелетен котел

Изложение, местоположение, вид на дограмата, коефициент на топлозагубите, наличие на топлоизолация и ред други особености са от съществено значение за това да се избере подходящия уред;

  • Вид на флуида или водата, която ще ползвате в системата

Тук бъдете особено внимателни, тъй като неподходящата течност не само може да доведе до сериозни проблеми с пелетния котел, но освен това да нанесе и сериозни щети по радиаторите и инсталацията;

  • Съвместимост с налични радиатори

Много домакинства, които са ползвали печки с водна риза на твърдо гориво решават, ме е настъпил момента, в който да подобрят и улеснят отоплението в жилището. Това предполага, че те просто ще подменят уреда и ще го свържат с наличните радиатори.  Професионалната консултация в случая също е е необходима, защото така ще се установи дали има съвместимост или има риск от топлозагуби, които трябва да бъдат отстранени.

Предимствата отопление с котли на пелети

Съвременните котли са изключително компактни дизайнерски решения. Още с появата си на пазара производителите изискваха за тях да бъде обособено специално помещение. Днес вече усъвършенствани и подобрени като технология пелетните котли могат лесно да се адаптират и позиционират на тераси, веранди, складови помещения, коридори, тъй като не само, че не заемат твърде много пространство, но са изключително издръжливи на замръзване.

Те са революционни решения, с които наистина имате възможността да се насладите на много повече комфорт и топлина в дома си без да полагате кой знае какви грижи и и физически усилия за поддръжка. Но какво са съвременните котли за парно отопление според потребителите:

  • Интелигенти решения;
  • Икономични уреди;
  • Екологични и грижещи се за опазването на околната среда;
  • Компактни;
  • Лесно интегриращи се в работен режим с налични инсталации от радиатори за парно;
  • Инвестиция с много висок ръст на възвръщаемост.

Логично е вие да се интересувате от отоплението с котли на пелети, защото са модерния и удобен начин да постигнете оптимален и постоянен микролимат у дома.