Проблеми и решения при работа с епоксидни смоли

мебели

Работата с епоксидни лепила крие своите подводни камъни. В зависимост от това в какъв сектор ще бъде приложена и на какво натоварване и климатични условия ще се излага готовото изделие използването на епоксидни смоли има своите рискове. В днешната публикация ще представим едни от основните проблеми, които могат да ви споходят както и действията, които да предприемете за да можете да решите възникналия казус. Важен е момента за избор на материали, които да бъдат качествени и съобразени с приложението на конкретното изделие. В сайта тук https://ontrade.bg/epoksidni-smoli можете да се възползвате както от изгодните оферти така и от колекцията, отговаряща на високи показатели за издръжливост и надеждност смеси.

Без адхезия – какво означава този проблем

Преди да се използва епоксидна смола например при направа на триизмерна подова настилка или при декориране на мебели е важно да споделим, че е задължително повърхностите да са детайлно почистени и подготвени. Всъщност адхезията представлява способността на твърдите и течните молекули да се привличат и така да се постигне много здраво свързване. При нанасяне на многослойни системи е нужно не само да бъдете внимателни с основата, а и всеки следващ пласт да бъде награпяван за да се избегне отлепването.

Препоръчително е за да се избегне казуса с подвижните пластове да имате предвид следните основни действия:

  • Обезмасляване на основата;
  • Почистване;
  • Подсушаване;
  • Отстраняване на песъчинки и мъхчета, които мога да образуват шупли;
  • Използване на шкурка за награпяване на всеки отделен слой смола, преди нанасяне на следващия.

Имайте предвид, че не всяка една повърхност може да се сдвои с епоксидна смола особено  случаи на прекомерна ронливост.

Втвърдяването на смолата е трудно

епоксидна смола

Може би ви се е случвало епоксидната смола да изисква повече време за пълно втвърдяване. Срока описан на инструкцията е 12 часа, а дори след изминали 24 часа изделието стои като желе и не достига пълна зрялост. Проблема се оказва не в това, че продукта е негоден, а в неспазване на условията за сушене. Имайте предвид, че е съществено да се спази постоянната температура, при която ще се втвърдява изделието. При по-ниска температура процеса е по-дълъг, така че ако обърнете внимание на етикета за работа с лепилата ще установите, че се препоръчва сушенето да се извършва при температура не по-ниска от 23°C.

Дори минимално отклонение от тази стойност може да се окаже решаваща за това втърдяването да се забави. Решение в случая има, тъй като можете да коригирате микроклимата в помещението така, че да успеете да поддържате съответната температура. Обикновено достигането на постоянна температура дава резултати и процеса след известно време бива завършен.

Меки участъци и лепкавост на готовото изделие

Не само, че не се достига пълно втвърдяване дори при следване на температурните стойности, но и крайното изделие лепне и в определени зони има меки участъци. Това е типичен дефект, който често се среща, когато не са спазени правилните пропорции при смесване на смолата и втвърдителя. Причините за поява на такъв риск може да се дължи и на това, че самото смесването на компонентите не е направено добре или не сте разбъркали така, че да се смесят ефективно двете съставки.

Всеки производител и търговец съветва своите клиенти да спазват всяка една стъпка от инструкциите, които се отнасят до смесването и пропорциите на компонентите. Когато купувате епоксидна смола задължително се запознайте с:

  • Възможността да се борави с продукта в домашни условия;
  • Състав;
  • Инструкции за смесване;
  • Срок на годност;
  • Препоръки за безопасна работа.

Много са проблемите, които могат да възникнат при работа с такива лепила. Освен до тук описаните могат да възникнат още рискове с качеството на изделията като портокалов ефект, пожълтяване, балончета, неравномерно разпределение, неправилно тониране и други.