Шапка за комин – ползи от употреба на такъв аксесоар

Отопляването с печки, камини на дърва и пелети, газови котли както и друг тип уреди, използващи като горивен елемент нафта наистина са особено специфични. Причините за това да бъдат разглеждани като особени е в това, че самия уред не е достатъчен като средство за осигуряване на топлина, тъй като инсталацията включва и много други компоненти, които имат съществена роля за това да се осигури ефективност на процеса. Знаете ли, че докато излезе в атмосферата дима преминава през път, който е задължителен за да се повиши производителността на уреда. Имате нужда от комин, но това не е достатъчно, тъй като друг тип елементи, които също са характерни затвърждават работата на основния отоплителен уред, който използвате. За да се подобри и да се осигури ефективност през зимните месеци е нужно да оформите съобразен с нормите и изисквания димоотвод, който включва освен комин – шапка, прави кюнци, тройници, ъглови елементи и много други. Сигурно ви стана странно, че споменахме шапката за комин? Всъщност това е детайл, който е не по-малко ключов от всеки друг компонент и защо това е така предстои да ви разкажем в публикацията.

Защо му е на комина шапка

Наистина е малко смешно… все пак шапката свързваме с това, че човек я използва за да се топли или пък да се предпази от слънце. Но ето, че този аксесоар се оказва приложим и в отоплителната инсталация като атрибут, който се поставя на върха на димоотвода. Защо ли му е необходимо шапка и за какво реално служи този елемент? Ето, че има защо да акцентираме върху това защо е препоръчително поставянето на шапка и то на върха на комина.

Няма как да пренебрегнем същественото участие на аксесоара в димоотводната инсталация, а причините и вие да не забравите да изберете такава се дължат на:

шапща петел
  • Способността на шапката за комин да предпазва от навлизане на пера, съчки, клони и други предмети, които могат да попаднат в димоотвода;
  • Намалява се риска от гнездене на птици върху комина като по този начин се затруднява отвеждането на дима и газовете извън системата;
  • Подпомага се правилното изгаряне на горивото;
  • Намалява се образуването на конденз и други.

Ето кратък очерк на това за какво именно служи и защо комина се нуждае от такава. Наистина е ключов компонент, който не бива да бъде пренебрегван, тъй като до голяма степен от него зависи и това до колко разхода на гориво ще бъде намален, а ефективността от отоплението подобрена.

Видове

Освен изненадата, че на комина му е необходима шапка то това, което също е необходимо да вземем под внимание са и някои допълнителни факти, които разкриват огромното многообразие от такива аксесоари. Ако постите сайта на магазин  balkanenergy.bg ще установите, че като тип аксесоари и при коминните има модни тенденции.

А идеите, които представят производителите реално не се свеждат само до размери и използвани материали за изработката им. Едни от най-впечатляващите продукти от категорията са:

  • Тип Въртяща

Изработен от инокс елемента е с минимални корозивни показатели. Освен това при силен вятър не позволява дима да се връща обратно в печката и така се подобрява процеса на отопляване;

  • Искроуловител-Френска камбана

Също иновативен и функционален модел, който не позволява на искри да причинят пожар, а освен това стои наистина елегантно върху покрива;

  • С форма на петел

Доста забавна идея, с която можете да направите покрива на къщата интересен. Приложим е този модел за по-нискоетажни постройки, където реално аксесоара ще бъде видим.

Още много други тенденции ще откриете в сайта на balkanenergy.bg освен такива за покриви и отоплителни инсталации. Приложими са тези аксесоари и при аспириращи системи като така се защитава инсталацията от замърсявания, които могат да повредят уредите.