Полезни съвети и насоки за избор на летни гуми

Независимо от това, че вече почти сме преполовили летния сезон никак не  е късно да обърнем внимание на летните гуми, като един от важните детайли и аксесоари, гарантиращи сигурността ни на пътя. Практиката показва, че българския шофьор не е от най-дисциплинираните, което пък се оказва съществена причина за възникващите пътни инциденти. Ако гледаме на летните гуми и тяхната навременна смяна като на незначителен факт, то не е изключено и ние да станем част от статистиката на пътна полиция. Така, че уважаеми шофьори, винаги проявявайте отговорност и на пръв поглед елементарни аксесоари и консумативи сменяйте в срок, за да не се налага след това да си скубете косите и да плащате скъпо за допуснатата небрежност. Правилото гласи, че при настъпване на постоянна температура над 10-15 градуса водачите е време да сменят зимните обувки на возилото с летни. Една от честите практики за съжаление е тази, че се ползват зимни гуми през целия сезон. Въобще не си мислете да допускате това, тъй като всъщност се оказва, че когато зимните гуми бъдат подложени на високи температури, достигащи 40 градуса то това на практика това ги разрушава и те стават негодни за следващия зимен сезон. Въпреки, че си имат грайфер то се оказва, че самия химичен състав на гумата се променя и по този начин сцеплението на гумата с асфалта драстично се променя. Така, че дори и зимни гумите, ползвани през лятото реално стават неефективни.

летни гуми

Летните гуми са предназначени именно за ползване при по-високи температури. Нагретия асфалт и правилната гума осигуряват доста добра позиция на превозното средство. Екстремно тръгване и спиране не оказват влияние върху спирачния път, което на практика е от съществено значение при безопасното шофиране. Точно поради тази причина специалисти алармират в никакъв случай да не допускате ползване на неподходящи сезонни гуми, тъй като това на практика ще доведе до потенциална заплаха от пътни инциденти. Именно затова в разгара на лятото още веднъж напомняме, че е правилно да се поставят летни гуми, а не да продължите да шофирате със зимните.

За покупката на летни гуми важат същите правила като при зимните. Да се определи точния размер на джантите, да се вземат предвид товароносимостта на превозното средство както и и всеки друг важен показател, който има специално значение за това да се гарантира безопасността по време на шофиране. Така, че дори и да не разбирате от автомобилни гуми и единствено да познавате някои от брандовете на пазара това не е причина да проявите слаба отговорност при подбора. Важно е при необходимост да се консултирате със специалист, който да ви насочи към летни гуми,които реално ще бъдат достатъчно функционални и ефективни по отношение на натоварването, на което ще ги подлагате. Едни ще бъдат летните гуми за тежкотоварен автомобил, а съвсем други за возило с кубатура 1,4. Ето, че има огромно значение какви ще бъдат новите гуми, които ще поставите на колата.

На пазара има разнообразни решения. Обикновено българина се доверява на по-бюджетни такива, тъй като както се казва ползването на кола през последните години се превърна в огромен лукс. Всъщност покупката на нови гуми за лятото може да бъде максимално изгодно решение, тъй като в каталога на Gumicon се предлагат световно известни брандове, които са добър вариант за изгодна цена и качество. Така, че не е въпрос на компромис да купите доверена марка летни гуми, но пък употребявани, защото в крайна сметка наистина няма да спорим, че новите гуми са ефективния вариант, който се грижи на нашето удобство, безопасност и комфортно шофиране. Гумикон е онлайн магазин, който има какво да предложи. Изгодните оферти и високото качество на продуктите са гарантирани, а безплатната консултация със сигурност е бонус, от който не бива да се отказвате.