Икономично отопление с пелетни камини от Balkanenergy

камина с пелети

Много домакинства в страната използват тривиалния метод за отопление на дърва. През последните две десетилетия на пазара се появиха множество подобрени варианти на камини и печки на дърва, които изместиха стандартните и не добре вписващите се в модерния интериор.топлината, която предлагат дървените камини наистина няма как да се замени с друг подобен на електричество. Не само, че е различно усещането, но и разходите, които се генерират за електрическа енергия нямат база за сравнение. Да се отопляваш на дърва вместо на ток има смисъл, тъй като е много по-икономично, а освен това остатъчната топлина при камините и печките е много по-голяма като процентно съотношение с тази от електроуредите като радиатори, климатици и електрически печки. Но всъщност темата, която ще представим днес не  е насочена към камините на дърва и въглища, а онези в по-модернизирания им вариант, а именно камини с пелети.

Пелетите – защо изместиха традиционното гориво за камини и печки

Доста интересен въпрос, който вероятно си задават много от вас. Всъщност, когато се търси все по-иновативен и удобен метод за справяне с ниските температури през зимата домакинствата са склонни да направят по-разумен и оптимално прецизен избор. А безспорно интереса, който се наблюдава напоследък към пелетните камини е повече от оправдан, поради факта, че се гарантира:

  • По-висока ефективност;
  • Екологичност;
  • Ниски разходи;
  • Бързо възвръщане на инвестицията.
пелети

В основата на камините с пелети е горивния елемент. Много по-калорични от обикновените дърва са пелетите, което позволява да намалите до два пъти разходите, които до момента сте плащали за отопление.

Основателни са причините за подмяна на стандартните дървени камини с тези, които ползват пелети, тъй като при вторите процесите стават все по-автоматизирани, драстично се намалява ангажимента за поддръжка, а освен това остатъчната пепел се почиства на много по-дълъг интервал от време. Разбира се, че всичко това е свързано с повече удобство и гарантиран комфорт за обитателите на дома. Не само топлина, а и минимален ангажимент за зареждане и обслужване на камината са факторите, които стимулират все повече хора да подменят стандартните камини на дърва с такива на пелети.

Преимущества на пелетните камини

Използваните като гориво пелети са изключително екологични и икономични. Това е в основата на вземането на решение да се изберат не просто камини, а такива, които използват точно този източник. Остатъчните материали от горенето на пелетите са незначителни и това води до оптимално използване на енергията, която те генерират. Пелетите са продукт, който се създава от рециклирани материали и именно това ги прави толкова екологични. Използването им като гориво е много ефективно и надеждно средство, с което можете да си осигурите топлина, достатъчна за отоплението на цялото ви жилище.

За да бъде оптимален варианта с ползването на пелети естествено, че е от голямо значение типа и модела на камината. Вариантите, които се предлагат на пазара не са малко, но това на което е важно да обърнете внимание са следните детайли:

  • Да разполага с бункер за пелети;
  • Да се настройва за самостоятелно подаване на гориво чрез електронно управление;
  • Да се съобрази мощността с пространството, което ще се отоплява;
  • Избор на вариант, който отговаря на Европейските норми за качество и екологичност.

Препоръчително е да се запознаете с фирмите, които предлагат такива камини с пелети. Консултирайте се и направете анализ на предлаганите български македонски, италиански и немски модели. Има модели, които са изключително ресни за поддържане, но и други изискващи повече внимание. От вида и модела на камината зависи ефективността на отоплението, което е основен мотив да сте отговорни и взискателни при подбора ѝ. Ако търсите най-адекватното и икономично решение и искате да инвестирате в камина с пелети можете да се доверите на Balkanenergy – официален дистрибутор на водещи марки, утвърдени на европейския пазар.