Светлината в банята – важна част от комфорта!

Как да накарате банята ви да блести? Светлината и яркостта й оказват значително влияние върху настроението и върху това как се чувства човек. Естественият ежедневен ритъм на хората винаги се влияе от светлината и тъмнината. Творческото овладяване на свойствата на светлината в банята може да доведе до голямо разнообразие от ефекти.

Дневната светлина в банята е от жизненоважно значение за много хора, тъй като природните източници на светлина поддържат нашия биологичен ритъм и естествената светлина като цяло се възприема като ободряваща. Баните с естествени източници на дневна светлина също са много популярни, тъй като те могат лесно да се проветрят през прозореца. Баните с прозорци, обаче, не се срещат често, особено в апартаментите под наем, а дори и баните с прозорци се нуждаят от някаква форма на изкуствена светлина вечер и в облачни дни.

Всяка баня се нуждае от добре проектирана и приятна концепция за осветление. Осветлението следва да се има предвид още при проектирането на банята. Говорете с местния специализиран търговец на дребно за поддръжка и съвети при планирането на осветлението на банята.

Основното правило в банята е, че не бива да се икономисва от осветление. Липсата на светлина може да повлияе зле на всяко пространство, дори да е идеално проектирано. В голямата баня можете да си позволите да използвате луксозни полилеи или голям брой лампи с окачен таван.

Хармонията при избора на един стил трябва да бъде не само между осветителните тела в банята, но и с другите стаи в къщата. Само тогава можете да се похвалите с отличен вкус.

Ако мебелите в банята са прекалено претенциозни, по-добре е да използвате лаконични модели лампи и такива със семпла декорация, за да избегнете ефекта на претрупване.

Ако мебелите са много изчистени и изглеждат минималистично, можете да залжите на красиви полилеи и лампи с различни нюанси.

Възможно е самата баня да бъде с кътово осветление. Основното е, че всички осветителни тела следва да отговарят на мерките за безопасност.

В никакъв случай не бива да имате лампа над огледалото, тъй като това ще ви възпрепятства да виждате лицето си добре. Така неминуемо ще затрудните прилагането на козметика и създаването на тоалета.

Когато целта ви е да създадете романтика в банята, изкуствената светлина може да се замести идеално от свещи. Те могат да бъдат поставени в красиви, декорирани свещници или да ги окачите на стените.

Източник: БАНЯ24