Запознайте се с иновациите при отоплението и охлаждането – термопомпи вода-вода

Многообразието от все по-икономични и екологични решения, които се предлагат на пазара за осигуряване на рентабилно и ефективно отопление са изумителни. Всъщност отминаха времената на акумулиращите печки, духалки и климатици, които основно консумираха електрическа енергия, а в крайна сметка не доставяха топлината, от която се нуждаехме през зимните месеци. Идеята на днешната публикация е да ви запознаем с термопомпите и тяхната сигурност, екологичност и икономичност, тъй като основен източник на енергия при тяхната употреба за възобновяемите ресурси, предоставени от природата. Термопомпите наистина станаха много популярни през последните години именно заради източника, с чиято помощ те работят. Вероятно вече сте се запознали с видовото разнообразие, а днес ще обърнем внимание на уредите, които използват като захранващ ресурс водата. Ще бъде интересно, така че се настанете удобно и продължете с четенето.

Термопомпи вода-вода – характеристики

По самото наименование можете да се досетите, че тук източника, който ще осигурява енергия на термопомпата е водата. Но коя вода… тази от смесителя в кухнята, банята? Всъщност не, защото тук роля имат подпочвените води, които се намират на определена дълбочина под сградите, които обитаваме.

Много от вас вероятно си задават въпроса как тази студена вода може да осигури топлина на дома ни? Правилно е да се съмнявате. Но въпреки това е важно да знаете, че и подпочвените води също излъчват топлина, която осигурява нужната енергия за задвижването на термопомпата. В случая те са енергоносителя, който дори при температури от 8 до 12°С гарантира потенциал за работа на уреда.

Любопитно!

За да работи една такава термопомпа вода вода е важно да знаете,че имате нужда от два кладенеца. От единия водата се изпомпва и така термопомпата се загрява, а другия кладенец е попивателен и той поема циркулиращата и връщаща се вода от термопомпата обратно в почвата. Този кръговрат е реалния възобновяем източник, който осигурява енергия на термопомпата ви, но това идва да ни покаже, че този вариант за термопомпи вода-вода не са приложими за всякакви сгради.

Вода – вода помпите са ефективни при:

  • Еднофамилни къщи;
  • Сгради, които имат достъп до подпочвени води;
  • Мотели, хотели в планински райони;
  • Вили и къщи извън града.

Определено собствениците на апартаменти в София например не биха могли да се възползват от удобствата представени от термопомпите вода-вода по обясними причини. Домакинствата, които могат да приложат термопомпите, чиито източник на енергия е подпочвената вода със сигурност ще останат изненадани от ниските енергийни разходи, които ще плащат през отоплителния сезон.

Предимствата на термопомпите вода-вода

Безспорно като цяло термопомпите са изключително надежден и сигурен източник, който работи с минимални ресурси. Сред популярните предимства на термопомпите вода-вода са:

термопомпа вода вода
  • Размери на инсталацията, която не заема твърде много място. Напълно компактна и лесна за монтаж;
  • Ефективно и рентабилно използване на източника на енергия – в случая подпочвените води;
  • Подпочвената вода е с почти константна и непроменяща се температура, което позволява осигуряване на ефективност при зимните месеци за работа на уреда;
  • Няма нужда да ползвате други отоплителни уреди през зимата, тъй като термопомпата работи изключително ефективно при ниски температури на околната среда;
  • Освен за отопление термопомпите вода-вода са супер ефективни и при охлаждане, така че горещите летни дни отново можете да разчитате на ефективност и ниски разходи;
  • Топлата вода също можете да си осигурите с този вид термопомпа, тъй като освен в режим отопление и охлаждане към инсталацията можете да прибавите и бойлер за загряване на вода за битови нужди.

Надеждни, сигурни и неизчерпаеми решения – така накратко можем да опишем работата на термопомпите вода-вода. Те са високоефективни и икономични, а основание да помислите за такъв вид инвестиция са и екологичните норми които тези системи покриват.

Факта, че не са генератор на вредни емисии и използват възобновяем енергиен източник са достатъчен аргумент да се доверите на иновациите при отоплението и охлаждането на дома си.