Барбекюта на въглища привличат вниманието на почитатели на уникално вкусната храна

Барбекюто е специално приготвена храна, при която основен акцент е леко опушения вкус. Самия уред, който се използва за готвенето на месо и зеленчуци на такъв вид грил също е познато като барбекю. Много хора не правят разлика между електрическа скара и барбекю на въглища, тъй като в крайна сметка оребрения вид на готовата храна им показва, че става въпрос за вид печене. На практика е така, но има много съществена разлика в това да се приготви барбекю или да се пече песо или зеленчуци на скара. Днес ще фокусираме вниманието ви върху това как се избира барбекю на въглища и защо хората предпочитат вкуса на храната, приготвена именно на такъв уред.

Барбекю или скара – кое ще изберете

Скарата е традиционен начин да се направи печено месо. Обикновено всяко домакинство използва такъв уред с оглед на бързо изпичане чрез ползване на електрически уред. Приготвянето на месо или зеленчуци на скара обаче няма възможност да предостави този специфичен и уникален вкус както барбекю с типичната опушеност и уникален аромат. Разликата за постигането в този ефект при употреба на барбекю на въглища и електрическа е скара е в начина на предаване на топлината към храната. Скарата директно нагрява и за кратко време успява да изпече поставеното върху нея парче месо или пък зеленчуци до готовност. Идеята на барбекюто на въглища обаче далеч не е точно такава. Тук се цели бавно готвене като се търси постигането на непряк контакт на въглищата с продукта. Въпреки, че този метод изисква много повече време то имайте предвид, че храната е в пъти по-вкусна и здравословна, уникална като качества и е истинска наслада за небцето.

барбекю

Друга съществена разлика при работа с барбекю на дърва и скара е в това, че електрическия уред можете да използвате под аспирацията в кухнята. Бързо и лесно е да си направите кебапчета, наденички или пържоли без да се налага да излизате на балкона, тъй като при скарата не се отделя кой знае каква миризма и дим. За да се възползвате от вкуса на барбекюто обаче е важно да позиционирате уреда на въглища на открито. Може би затова повечето модели, които се предлагат на пазара се класифицират на:

  • Градински барбекюта;
  • Барбекю за двор;
  • Къмпинг барбекюта;
  • Барбекю за тераса и т.нат.

В общи линии това ни показа, че тези уреди, при които се използват дървени въглища е необходимо да бъдат на открито. При изгарянето на въглищата се отделят дим, миризмата от печенето на месо и зеленчуци също и доста предвид и факта, че самия процес е много по-бавен. А това със сигурност предполага, че е важно да се подходи доста по-отговорно спрямо осигуряването на достатъчно открита площ за да бъде използвано барбкюто.

Всяко едно барбекю на въглища си има своите основни компоненти. Те се делят на:

  • Основа, която реално представлява крачета, на които барбекюто се закрепва;
  • Тава за въглища;
  • Скара.

Напълно примитивно, но с гарантирана безопасност при употреба са тези барбекюто. Тавата, в която се поставят въглищата е защитена и дори при пукане няма опасност те да предизвикат инцидент. Скарата е поставена на оптимално разстояние от въглищата, което позволява опушването на храната, но не и нейното прегряне от прекия контакт с нажежените въглища.

Удобството при барбекютата на дървени въглища е в това, е при тях процеса на запалване е изключително лесен. Самите въглища са екологични и напълно безопасни за приготвяне на храна. След изгарянето си дървените въглища остават след себе си минимално количество пепел, което прави и почистването на барбекюто не толкова ангажиращо както си мислят някои хора. За неповторим вкус на храната вече се досещате към кой уред да се насочите. Все пак е важно удобството, крайния резултат и удовлетворените консуматори на приготвената храна.