Има ли у нас читави автокъщи или всички предлагат прецакани и некачествени автомобили?

През последното десетилетие по пътищата можеш да забележиш автомобили от различен ценови клас. Преобладаващите са обаче старите коли на възраст над 13-14 години. Това е една доста тревожна статистика, която говори за нисък социален статус на средностатистическия потребител, а  освен това  е и предпоставка за честите пътни инциденти. Да си купиш кола от автокъщи за автомобили – внос не изисква кой знае какви познания, тъй като повечето купувачи се надяват на късмет, колата която вземат да е наистина максимално здрава и да ги вози поне пет-шест години без нуждата от сериозни ремонти по нея. Всъщност обаче статистика показва, че евтините трошки, които се купуват от автокъщите след едва година-две стават потенциални клиенти на автосервизите. И ето, че вместо евтина кола сте си купили луксозна такава, ако направите една равносметка на дадените по поддръжката ѝ разходи.

Затова експерти по вноса на автомобили втора ръка у нас апелират ако сте решили все пак да си купите кола от автокъща то тя да е на малко километри и максимум 7 годишна. Е, най-изгодно би ви струвало ако отпрашите за някоя от страните, от които купуват автомобили и българските търговци като по този начин не само ще можете да си направите една прилична екскурзия, но и от първа ръка ще си изберете возило, което да приляга на възможностите и нуждите ви. Като се има предвид основния контингент от автоджамбази, които се превърнаха в търговци и собственици на автокъщи у нас, то не било трудно човек с минимални познания да се направи труда на проучи как стои въпроса с покупката на кола втора ръка от Европа. Така след като сами сте си направили труда да изберете автомобил, а не сте се доверили на някоя българска автокъща ще се сърдите само на себе си, ако колата която сте внесли не отговори на вашите очаквания.

В България става изключително трудно да се довериш ан търговец на автомобили. Всеобща практика на автокъщите е да ви уверяват, че купувате идеалната кола и тя е просто като нова. Само най-големия наивник би се вързал на подобно твърдение и познавайки манталитета на много от предлагащите автомобили то наистина е добре винаги да имаме едно наум, ако все пак сме взели решение колата ни да е купена от автокъща.

Един съвет – никога не купувайте автомобил от автокъща, която прилича на автоморга и склад за метали. Не рискувайте своя живот и този на своите близки. Подберете по-скъпа кола, но с гарантирана история и реален километраж. А това не е трудно, като се има предвид, че вече има автосалони, които се опитват да градят доверие и репутация сред клиентите си.